Nasza Biedronka.pl Strona Główna Nasza Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwentury
Autor Wiadomość
janekd71 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 05 Sie 2015
Posty: 15
Wysłany: 2018-02-14, 21:19   Inwentury

Witam od jakiegoś czasu lub dłuższego czasu rejonowi dają nacisk na inwenture.Niestety jeśli o czas to jest bardzo czasochłonne i często sie nie robi, bo są rzeczy ważniejsze...I pytanie czy ma ktoś sposób by szybko i efektywnie to zrobic?Na naszym rejonie taka inwentura musi wyjśc na plus czyli dodatkowy czas na przeliczanie ręcznie indeksów i ich wyrównanie...Jedna taka inwentura mnie osobiście okolo 2h.Z góry dzięki za pomoc i jakiejś wskazówki...
_________________
;))
Ostatnio zmieniony przez Larrikol 2018-02-27, 10:28, w całości zmieniany 1 raz  
  Ocena JMP: 7/10
     
u8t3io3p

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 06 Kwi 2017
Posty: 728

Wysłany: 2018-02-15, 10:43   

Wybrać jeden dzień gdy jest mniejszy ruch, zamówić mniej by można było łatwiej policzyć albo przed dołożeniem dostawy
 
     
Eri 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączyła: 15 Lut 2018
Posty: 1
Wysłany: 2018-02-15, 11:41   

Zgadzam sie u nas tez swieze na plus. Ale ja to robie sobie mm- w kolektorz potem tylko drukuje mm i sprawdzam stany troszke szybciej niz latanie z kalkulatorem szczególne przy 80 kg fileta i innych wagowych ...
 
     
@maniek19 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 250
Wysłany: 2018-02-15, 17:11   Re: Inwentura na świeże

janekd71 napisał/a:
\Na naszym rejonie taka inwentura musi wyjśc na plus czyli dodatkowy czas na przeliczanie ręcznie indeksów i ich wyrównanie...



Zawsze mnie ciekawiło to podejście że inwentury mają być na +. Może ktoś wyjaśnić czemu?
  Ocena JMP: 2/10
     
Hell 


Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączyła: 01 Lip 2012
Posty: 2097
Wysłany: 2018-02-15, 18:31   

Żeby nie pogarszały wyniku okresowej. ;)
_________________
Ludzie zapomną to co powiedziałeś, zapomną to co zrobiłeś ale nigdy nie zapomną jak poczuli się dzięki Tobie....
 
     
@maniek19 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 250
Wysłany: 2018-02-15, 18:38   

W sumie jak nie masz premii za PL to może tak być.
  Ocena JMP: 2/10
     
nisiapr

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 09 Lis 2011
Posty: 24
Wysłany: 2018-02-15, 19:51   

My robimy to tak: robimy inwentaryzacje ale dokładnie nie zajmuje to tak bardzo dużo czasu, potwierdzamy i sprawdzamy wynik i powiedzmy jest -250 . Drukujemy sobie protokół niedoborów i wiemy już że skoro inwentaryzacja wyszła 250 na minusie to musimy zrobić pl na co najmniej 260. Wyszukuje sobie z protokołu indeksy które dadzą nam taką sumę odpalam nowa inwentaryzacje indeksy te które wybrałam doprowadzam do stanu poprzedniego a z niedoborów robię pl zawsze wychodzi
 
     
ellsi 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 16 Gru 2016
Posty: 14
Wysłany: 2018-02-24, 15:34   

Robisz fałszywe MM-. Klikasz indeksy i wszystko co się nie zgadza w stanach na - wrzucasz do mm. Drukujesz niezatwierdzoną mm i z tego robisz pl-kę. Stany masz wyrównane i możesz zrobić inwenturę ze stanów. Ewentualnie jak coś masz na plus spisujesz sobie na kartce. Nacisk na plusowe inwentury jest spowodowany tym że inwentura siedzi na sklepie przez rok. Kiepska inwentura nawet przy super niskich pl-kach może pozbawić sklep na rok premii z pl-ki. Kiepska pl-ka przy dobrych inwenturachh rzutuje na dany miesiąc.
_________________
ellsi
 
     
aga_1 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 01 Paź 2016
Posty: 21
Wysłany: 2018-02-24, 21:02   inwentury

Jestem świeżym zastępcą kierownika i prosiłabym doświadczonych zastępców o porady i pomoc.Koleżanka robiła inwenturę na pieczywo,wyszła na minusie.Rejonowa miała pretensje,że nie umie zrobić tego właściwie,że jedna bułka może wejść w drugą,że trzeba sobie błędną sprzedaż wydrukować,poza tym ,że wydrukować towary,na które nie było sprzedazy od kilku dni.Nie bardzo wiem o co chodzi,czy ktoś umie mi to wytłumaczyć?Z góry dzięki
_________________
Aga
  Ocena JMP: 6/10
     
fryndzel

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 21 Wrz 2010
Posty: 394
Wysłany: 2018-02-24, 21:54   

Trzeba sprawdzić czy indeksów z grupy pieczywo nie ma w towarach bez ruchu przez X dni oraz towary w kartotece z ujemnym stanem
 
     
stoneczka 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączyła: 28 Lis 2011
Posty: 280
Wysłany: 2018-02-25, 09:56   

Być może chodziło też o to żeby inwentura wyszła na plus. U nas musi. Bez sensu to jest i bardzo czasochłonne ale polecenie odgórnie.
  Ocena JMP: 5/10
     
#Lujan 

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 90
Wysłany: 2018-02-25, 14:45   

Inwentaryzacja na swiezych (pieczywo, mieso, ow) nie moze wyjsc na minus (jakies tam 50zl to nie problem). Robiac inwentaryzacje wydrukuj sobie z kartoteki produkty ze stanem ujemnym (trzeba ptaszka postawic w odpowiednim miejscu) i tak samo towary bez ruchu w ciagu 21 dni. Ja zawsze robie tak, ze najpierw przeklepuje je na ilosc 0, a potem licze towar ze sklepu i magazynu. Gdy inw wyjdzie na minus trzeba odksiegowac wartosci (np. Gdy wyszlo 100zl na minusie to musisz powiekszyc ilosci o 100zl) i wrzucic je w pl by stany graly. Lepiej nie umiem wytlumaczyc.
 
     
@realistka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 05 Lis 2012
Posty: 230
Wysłany: 2018-02-25, 16:03   

Tak czytam i mam pytanie, Wy na świeżych robicie inwentaryzacje cząstkowe? My PL-ki, a nadwyżki w cząstkowe, mało tych nadwyżek, najbardziej brakuje nam wypieku i mięsa, są to braki kartonowe:-(
 
     
#welnaewa

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 91
Wysłany: 2018-02-25, 17:30   

u nas tak samo Musimy robic pl i to sa calokartonowe braki!!
 
     
#Lujan 

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 09 Paź 2016
Posty: 90
Wysłany: 2018-02-27, 10:17   

Mozecie robic czastkowe, ale musza wyjsc mniej wiecej na zero. Czyli jak wam wyjdzie na minus to musicie zrobic na plus.i wtedy pl.
Braki kartonowe najlatwiej wyeliminowac sprawdzajac dostawe z dokumentem MM.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

→ strony w budowie: challenge24.online | wzywam.pl |

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,039 sekundy. Zapytań do SQL: 12