Nasza Biedronka.pl Strona Główna Nasza Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
praca na odpieku
Autor Wiadomość
Larrikol 
Moderator


Stanowisko:
były pracownik

Dołączyła: 17 Maj 2011
Posty: 3591
Wysłany: 2018-01-17, 20:42   

MalaAsia, to opis moich doświadczeń. Jadłam już jakieś morelowe ciastko, które najwidoczniej bylo pieczone w ten sposób, bo bardzo wyczuwalny był aromat pizzy... Dodam tylko, że nie bylo to ani smaczne, ani przyjemne.
_________________

 
  Ocena JMP: 4/10
     
@maniek19 

Stanowisko:
z-ca kierownika

Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 250
Wysłany: 2018-01-18, 01:00   

My na lekki wypiekamy oprócz kieszonki, także gyrosa i hotdoga. Gyros wychodzi ładny :)
  Ocena JMP: 2/10
     
MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1365
Wysłany: 2018-01-18, 10:37   

Larrikol napisał/a:
MalaAsia, to opis moich doświadczeń. Jadłam już jakieś morelowe ciastko, które najwidoczniej bylo pieczone w ten sposób, bo bardzo wyczuwalny był aromat pizzy... Dodam tylko, że nie bylo to ani smaczne, ani przyjemne.


hehe, nie dziwię się, że nie byłaś zachwycona takim duetem :D
 
     
@len-bar

Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 131
Wysłany: 2018-01-19, 17:06   

MalaAsia napisał/a:
Larrikol napisał/a:
Niezły pomysł, upiec jakieś słodkie ciastko razem z mini pizzą... Walory smakowe bezcenne.

sarkazm też bezcenny, szczególnie, gdy pytam o jedno, a ironizujesz drugie, bo sama sobie coś dopowiedziałaś :)

Biurowa napisał/a:


Przecież od dawna pizza, zapiekanka i bagietka czosnkowa są pieczone na programie "Bułki/bagietki" i są wytyczne aby piec je na górnych blachach, aby bułki z dołu nie przesiąkały ich zapachem. Wiec to nie żadna nowość.

Natomiast gyrosa i hot-doga pieczemy na "Ciastka/snacki", bo na programie "Bułki" wychodzi niedopieczony i ma zimne nadzienie.
Kombinowaliśmy z pieczeniem ciastek na programie "Bułki", ale wychodziły niedopieczone ;)

Dzięki Biurowa za konkretną, pomocną, życzliwą odpowiedź.
O zapiekankach, że można z bułkami nie wiedziałam, piekłam na snackach ...
skoro takie macie doświadczenia, to z nich skorzystam i ani z ciastkami, ani hot dogami na bułkach kombinować nie będę ....
a na lekkim chlebie coś poza kieszonką z jabłkiem można wstawić? może podkówkę, bo na snackach jakaś taka plaskata mi wyszła, pamiętam, że jak zaczynałam pracę kieszonki dziewczynom na snackach takie nie za ładne wychodziły i potem przyszło zalecenie, żeby na lekkim je wypiekać, to może te podkówki też by ładniejsze były?

U mnie niezmiennie kieszonki pieczemy na programei snaki. Jak będzie ona na górnych blachach to wyrośnie :)
 
     
MalaAsia 


Stanowisko:
starszy kasjer

Dołączyła: 08 Wrz 2016
Posty: 1365
Wysłany: 2018-02-02, 12:13   

na lekkim chlebie ciastko półfr z kapustą i pieczarkami fajnie się podrumienia
_________________
Cała sztuka polega na tym, żeby będąc sobą, być kimś wyjątkowym
 
     
Biurowa 

Stanowisko:
klient

Dołączył: 19 Wrz 2016
Posty: 404
Wysłany: 2018-02-02, 13:17   

Kieszonka z jabłkiem, gyros i ciastko z kapustą i pieczarkami spokojnie może być pieczone na "Ciasta/snacki" i ładnie wyrosnąć.

Trzeba tylko doczytać w instrukcji, że przed włożeniem jej do pieca lubi sobie poleżeć z 15-20 min. na blasze i się trochę rozmrozić. Potem wychodzi idealnie puszysta :rool:

Jak od razu zamrożoną wrąbie się na blachę wszystko oklapnięte idzie do wywalenia.
 
     
#marek_k62 

Stanowisko:
kasjer

Dołączył: 02 Mar 2018
Posty: 84
Wysłany: 2018-03-22, 07:20   

praktyka i obserwacje to podstawa. Dwa lata (w konkurencji - 2000 kajzerek dziennie, a nie 200, najpierw na rozmrażanych a potem tylko prosto z mroźni) tylko praktycznie na "piekarni" swoje dało. Każdy snack dobrze wychodzi na chlebach. W kazdym razie klient takie lubi. Wyrośnięte i rumiane. Spalić praktycznie się nie da bo chleby idą w niższych temperaturach. Chyba, ze przetrzymasz "po sygnale".
Bardziej istotne od poziomu w komorze jest ilość towaru na blachach. Jak dasz czosnek na dolnej bez towarzystwa na innych to i tak bedzie lepiej wypieczony niż gdy na pozostałych dodasz na full bułek. Prawa termodynamiki (spadek temperatury nagrzanej komory po załadowaniu 5-10 czosnkowych jest mniejszy niż po dodaniu do tego 80 bułek - wszystko o temperaturze mocno ujemnej)...
_________________
Marek
 
     
~Micha95 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 08 Paź 2017
Posty: 31
Wysłany: 2018-04-23, 23:47   

Witam.
Pracuję w biedrze od 9 miesięcy i jeszcze nigdy nie byłam na wypieku. Jedyne co robiłam przy piecu to jak należało już wyciągnąć a byłam najbliżej to wyciągałam... Niedługo pewnie i ja zacznę wypiekac...tylko jak ??
Nie mam zielonego pojęcia co i jak. Wiem, że pracuje się z raportem itp. ale nic wiecej nje wiem. ;( U nas mało czego ktoś przyuczy... Belke pokazali mi jak robi się raz i to nawet nie do końca. Sama musiałam się douczyc... Tylko obsługi pieca itp mam sama się nauczyć? ? Niby potrafię wstawić bułki itp.ale to chyba nje wszystko
 
     
Biurowa 

Stanowisko:
klient

Dołączył: 19 Wrz 2016
Posty: 404
Wysłany: 2018-04-25, 07:10   

Czego konkretnie nie wiesz ? To postaram się w sposób łopatologiczny wyjaśnić
 
     
Larrikol 
Moderator


Stanowisko:
były pracownik

Dołączyła: 17 Maj 2011
Posty: 3591
Wysłany: 2018-04-25, 09:55   

Przejmujesz się za bardzo, to tylko obsługa pieca. Wstawiasz bułki, zamykasz, wybierasz odpowiedni program i już. Jak zaczniesz to robić, zobaczysz że nie było czego się obawiać. Jedyne co musisz wiedzieć, to co na jakim programie się piecze, ale i to kwestia wprawy - póki co wszystko masz na opakowaniach i listach.
_________________

 
  Ocena JMP: 4/10
     
~Karolinactr 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 02 Cze 2018
Posty: 27
  Wysłany: 2018-06-08, 10:54   Wypiek

Witajcie.
Powiedzcie prosze jak to jest w wypiekiem chlebów itp.
Bułki bagietki kladzieny na gorny wózek? A na dolny wozek co tez bulki i chleb? Jak to jest jak np mam chleb zamrozony i odmrozony na jedenyn wózku to daje na progromchleb ciężki? A program chleb lekki do czego uzywacie i wogole opisze ktos mi ? Bo jestem juz 4 dzien w biedronce ale ni ma mi kto zabardzo pokazac tego pieca i kazda inaczej robi...
 
     
#pitus 

Stanowisko:
kierownik sklepu

Dołączył: 08 Sty 2010
Posty: 103
Wysłany: 2018-06-08, 11:19   

Jeśli chodzi o program chleb lekki i chleb ciężki masz 2 programy bo w zależności jak chleb pieczesz trzeba wybrać odpowiedni program. Np. rycerski, słowiański pieczesz na chlebie lekkim, a chleb ze słonecznikiem na chlebie ciężkim.
Jeśli wstawisz chleby lekkie na programie ciężkim spieczesz je za mocno.
Poproś kierownika o wydrukowanie Tobie tabelki w której masz wszystko co na czym piec
 
     
~Karolinactr 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 02 Cze 2018
Posty: 27
Wysłany: 2018-06-08, 11:47   

Dzieki. Bo widzialam u mnie dziewczyny jak pieką chleby zamrozone z rozmrozonymi to pieką na chlebie ciężkim. Rycerski ze slonecznikowym i ten co jest romzrozony zytni czy tam pszenno zytni robia na tym samym programie. I sie zastanawilam jak to moze byc. :)
 
     
marta1 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 13 Gru 2011
Posty: 4401
Wysłany: 2018-06-08, 12:22   

Karolinactr, są programy do mrożonych i rozmrożonych , nie powinno się mieszać ani chlebów lekkich z ciężkimi ani kombinować z programami , niech kierownik wydrukuje Ci podręcznik odpieku albo prześledź ten temat od początku .
_________________
Ludzie znają dziś cenę wszystkiego , nie znając wartości niczego...
 
     
~Karolinactr 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 02 Cze 2018
Posty: 27
Wysłany: 2018-06-08, 16:29   

marta1 napisał/a:
Karolinactr, są programy do mrożonych i rozmrożonych , nie powinno się mieszać ani chlebów lekkich z ciężkimi ani kombinować z programami , niech kierownik wydrukuje Ci podręcznik odpieku albo prześledź ten temat od początku .


No wlasnie i to mnie dziwilo ze mieszaja chleby i wtedy czlowieku wez sie naucz od takich ehh a wymagaja niewiadomo czego po 4 dni pracy.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

→ strony w budowie: challenge24.online | wzywam.pl |

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,098 sekundy. Zapytań do SQL: 10