Nasza Biedronka.pl Strona Główna Nasza Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kulinaria
Autor Wiadomość
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 08:41   

Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się sałatki z zupkami Chińskimi.Próbowaliście?
Jak nie to Polecam przepis.

Sałatka z zupek Chińskich
6 zupek Chiński(np.Vifon)
świeża czerwona papryka
kukurydza sweet
fasola czerwona
Filet z kurczaka
ketchup
przyprawa gyros
1 por
majonez

Zupki Chińskie wraz z przyprawami zalewamy wrzątkiem,paprykę i por kroimy na drobno,z kukurydzy i fasoli odsączamy zalewę,filet z kurczaka myjemy,kroimy w drobną kosteczkę,smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie pod koniec dodajemy przyprawę gyros i troszkę ketchupu,odstawiamy do ostygnięcia.Gdy zupki wystygną dodajemy do nich warzywa,filet z kurczaka i majonez.Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Sałatkę odstawiamy na ok 2 godziny aby składniki przegryzły się.

Do sałatki można także dodać poszatkowaną na drobno kapustę pekińską.
SmaczneGO

[ Dodano: 2013-04-11, 08:44 ]
Polecam wspaniały deser z dodatkiem bezików i truskawek ;-)Bardzo łatwy i bardzo smaczny deser.

Eton Mess

500 g truskawek
2 łyżeczki drobnego cukru z wanilią
2 łyżeczki soku z granatów
400 ml śmietanki 30%
6 bez

Truskawki dokładnie myjemy i odrywamy z nich szypułki,kroimy na ćwiartki,umieszczamy w misce posypujemy cukrem,dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy cukier z wanilią.W pucharkach układamy na przemian bezy,śmietankę,truskawki w dwóch warstwach.Na koniec polewamy całość sokiem z granatu. SmaczneGO

[ Dodano: 2013-04-11, 08:50 ]
Roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

1 kg fileta z kurczaka
Suszone pomidory z ziołami
ser mozzarella w kawałku
masło
Pieprz i sól do smaku
przyprawa gyros
Bułka tarta
1 jajo
Rukola
wykałaczki
oliwa do smażenia

Filet z kurczaka dokładnie myjemy,odsączamy z wody.Pierś dzielimy na 4 części,nacieramy przyprawami gyrosem,pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy na ok 30 minut tak aby składniki przegryzły się.Suszone pomidory odsączamy z zalewy.Rukolę myjemy.Na filet kładziemy małą kosteczkę masełka,suszone pomidory,małą kostkę sera,zwijamy w roladkę nakłuwamy wykałaczkę tak aby roladka nie rozwaliła się.I tak postępujemy z następnymi filetami.Po zakończeniu roladki obtaczamy w rozmąconym jaju i bułce tartej,smażymy na oliwie dokładnie z każdej strony aż do zrumienienia się.Roladki kroimy na kawałki rozkładamy na talerzu,przybieramy rukolą.

SmaczneGO
 
     
Mała82 


Stanowisko:
klient

Dołączyła: 15 Paź 2010
Posty: 623
Wysłany: 2013-04-11, 10:02   

Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 10:36   

Mała82 napisał/a:
Ja makaronu z zupek chińskich nie zalewam wrzątkiem, tylko sypię surowy, wtedy on nasiąka majonezem i wilgocią warzyw i jest pyszny. I daję jeszcze ogorek konserwowy, a filet wędzony :D


Można różnie eksperymentować z sałatkami.Wszystkie chwyty dozwolone

[ Dodano: 2013-04-11, 10:37 ]
Dzisiaj na obiad przyrządzam pizze.
 
     
Mała82 


Stanowisko:
klient

Dołączyła: 15 Paź 2010
Posty: 623
Wysłany: 2013-04-11, 10:42   

Dasz kawałek?
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 11:01   

Mała82 napisał/a:
Dasz kawałek?


Pewnie że dam ;) Zapraszam
 
     
Mała82 


Stanowisko:
klient

Dołączyła: 15 Paź 2010
Posty: 623
Wysłany: 2013-04-11, 11:06   

Już idę :brawo:
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 11:27   

Mała82 napisał/a:
Już idę :brawo:

Czekam :yeah:
 
     
asia30
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-11, 13:42   

a u mnie ostatnio dania z porawara :) tylko coś bez smaku ;(
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 14:39   

asia30 napisał/a:
a u mnie ostatnio dania z porawara :) tylko coś bez smaku ;(


a jak doprawiasz takie dania?Co np.przyrządzasz?

[ Dodano: 2013-04-11, 15:19 ]
Pizza MIX

Pół kosteczki drożdży
0,5 szklanki ciepłej wody
4 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanka wody w temp.pokojowej
Szynka Prosciutto
Kiełbasa Podwawelska
filet z kurczaka
Ser Mozzarella wiórki
kukurydza sweet
fasola czerwona
papryka czerwona świeża
cebulka
ketchup
pieczarki
przyprawa do gyrosa


Do szklanki z wodą 0,5 szklanki dodajemy drożdże i cukier ,konsystencje dobrze wymieszać.Do miski wrzucamy mąkę wymieszane z wodą drożdże cukier i olej,stopniowo dodawać resztę wody tak aby powstała masa nieprzylepiająca się do rąk.Odstawić na ok 40 minut do wyrośnięcia.W tym czasie Kiełbasę kroimy na cienkie plasterki tak samo pieczarki,cebulkę siekamy w piórka,paprykę w drobną kosteczkę.Pieczarki podsmażamy na patelni.Filet kroimy w kosteczkę,wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy ,pod koniec gdy filet się usmaży doprawiamy gyrosem i ketchupem tak aby powstała nie duża ilość sosu.Gdy ciasto wyrośnie rozkładamy na blaszce nakłuwamy ciasto widelcem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C ,piec do momentu aż ciasto zacznie nabierać złocistego koloru.Wyjąć pizze ,polać ją ketchupem,ketchup rozsmarować,położyć posiekaną cebulkę,kurczaka,pieczarki,paprykę,fasolę,kukurydzę na koniec kiełbaskę i szynkę prosciutto.Gdy wszystkie składniki się przypieką wierzch posypać obficie serem.

SmaczneGO
 
     
asia30
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-11, 19:38   

wszystko co się da pakuję do parownika :) oczywiście nie będzie to kaczka czy królik, generalnie mięsko to przyprawiam i jest super ale kurcze jak posolić np brokuły albo kalafiorka?
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 19:43   

asia30 warzywka takie jak kalafior lub brokuł soli się już po wyjęciu z parowara.
 
     
asia30
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-11, 20:15   

ale w środku są bez smaku :(
 
     
~Wiosenka 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 25 Mar 2013
Posty: 40
Wysłany: 2013-04-11, 20:20   

asia30 napisał/a:
ale w środku są bez smaku :(


Brokuł i Kalafior sam w sobie jest pyszny a duża ilość soli może to zmienić.Ja lubię bardziej naturalne smaki.
 
     
asia30
[Usunięty]

Wysłany: 2013-04-11, 20:52   

ziemniaki z parownika są zaje.... fajne :)
 
     
marta1 

Stanowisko:
kasjer

Dołączyła: 13 Gru 2011
Posty: 4376
Wysłany: 2013-04-16, 08:29   

najlepsze są ziemniaki pieczone w ognisku :)
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,084 sekundy. Zapytań do SQL: 11