To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Nasza Biedronka.pl
Nieoficjalne i prywatne forum dla pracowników i klientów Biedronki

Kuchnia - Przetwory na zimę

frania25 - 2014-07-25, 08:52

Ja po żydowsku konserwuje ogórki krojone w grube plastry,1,5-2cm.
marta1 - 2014-07-25, 08:55

tak też można ale najlepsze są takie malutkie.. :)
sewilka - 2014-07-28, 16:06

na tą ilość zalewy jaka jest w przepisie na ogórki z musztardą weszło mi dokładnie 3kg ogórasków z tego wyszło 6 słoików takich chyba 0,65 pojemność... mniejsze niż te litrowe... po żydowsku też na próbę zrobiłam 2 słoiki zostało miałam same duże ogóry więc przekroiłam je na 4... do tego jeszcze sałatka szwedzka... i tak 6kg ogórków w sumie zleciało;) zobaczymy co z tego wyjdzie;)
jonka - 2014-07-28, 16:14

to zaszalałaś ogórkowo :D
sewilka - 2014-07-29, 10:33

no a jak;) dziś byłam na grzybach.. miałam nadzieje, że dołączę słoiki z grzybkami a tu susza... jedna Kania na 3 osoby;/... na szczęście nie wzięłam portfela bo pewno bym wróciła z workiem ogórków z tych grzybów.... to by się dopiero mąż zdziwił;)

[ Dodano: 2014-08-01, 07:59 ]
a dziś robię ogórki na zupę z tego przepisu http://kotlet.tv/ogorki-na-zupe/ .... babcia kiedyś w podobny sposób pozbywała się poprzerastanych ogórasków;)

MalaAsia - 2018-07-06, 12:22

Czy do kiszenia na zimę w poprzednich sezonach kupowaliście biedronkowe ogórki i czy się sprawdziły?
Patrycja. - 2018-07-06, 12:39

tak ! póki mi na działce nie wyrosły kupowałam u nas. jak udało się trafić na polski czosnek to też kupowałam i od tego czosnku ogórki robiły się gazowane (nie mylić z zepsute ). a co do ogórków problem w tym że ciężko trafić na malutkie. robiłam z nich zwykłe małosolne, kiszone, w zalewie musztardowo-miodowej. :D
kostuch - 2018-07-06, 14:07

qarwa, kiedyś to były ogórki, wy niepamiętata >:D
Meer - 2018-10-19, 12:08

A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D
Larrikol - 2018-10-19, 19:18

Meer napisał/a:
A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D
powiedz to swojej wątrobie ;)
kluq - 2018-10-21, 20:38

Przepis bazowy
2 kg owoców
0,5-1 kg cukru zależy jak słodkie owoce
1 l spirytusu
1 l wódki
Owoce rozdrobnić zasypać cukrem, jak puszczą sok zalać alko i odstawić na 2-3 miesiące.
Odcedzić, przefiltrować i zlać do butelek.
Po roku a najlepiej dwóch delektować się tak aby wątroba nie ucierpiała ;)

Givszoman - 2018-12-01, 18:59

Meer napisał/a:
A znacie jakieś przepisy na nalewki? ;D to chyba najlepszy sposób na odporność :D


Wiśnie, najlepiej niedrylowane, zasypać cukrem i zalać mieszanką 50% wódki i 50% spirytusu rektyfikowanego. Można dolać nieco przegotowanej wody. Musi stać w chłodzie minimum 6 miesięcy.



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group